Snabba fakta om att prova på college
 • Upplev livet på college i 1-2 terminer
 • Välj bland fritt bland hundratals kurser
 • Studiemedel från CSN
 • Blueberry hjälper dig oftast helt gratis!

Prova på college och universitet

Lockas du av att prova på college/livet i länder som USA eller Australien? Har du inte bestämt dig för vad du vill läsa eller göra framöver? Prova på att läsa på college/ eller universitet i en till två terminer. Du kan läsa fristående kurser och se vad som passar dig bäst.

Här hittar du utbildningar som är 3-12 månader långa. Perfekt för dig som vill prova på att studera utomlands utan att behöva söka in till en flerårig utbildning. Det innebär en lättare ansökan och du behöver inte ha funderat ut vad du vill göra med resten av ditt liv.

Study Abroad - läs fristående kurser en till två terminer

Som Study Abroad-student väljer du helt fritt vilka kurser du vill läsa. Vanligtvis läser man fyra kurser per termin. Du kan t.ex. ta en psykologikurs, en danskurs, en marknadsföringskurs och en retorik kurs. Vi erbjuder Study Abroad-terminer bland annat på följande college och universitet:

USA

 • San Diego State University
  Prova på att läsa på en av Kaliforniens populäraste universitet. Som Study Abroad-student väljer du kurser fritt från SDSUs ca 80 olika undergraduate program inom ämnen som: konst, business, musik, psykologi, IT, dans, historia, journalistik, lingvistik, marknadsföring, matematik, språk etc.
 • Santa Monica College
  Santa Monica är ett av USAs populäraste college. Skolan har ett perfekt läge några kilometer från stranden i Los Angeles. Läs fristående kurser i ämnen som design, dans, musik, business, IT, media etc.
 • Santa Barbara City College
  Läs fristående kurser på Santa Barbara City college/ vid havet strax norr om Los Angeles. Välj mellan ett stort antal kurser inom ämnen som design, film, drama, musik, business, journalistik, psykologi, it etc. Campuset ligger alldeles vid havet med utmärkta stränder.
 • California State University, Fullerton
  Läs ämnen som Communication, TV and Film, Engineering, Environmental Studies, Business, Theater, Psychology, Media, Humanities mm på detta populära universitet en halvtimmes resa från Los Angeles och havet.
 • Foothill and De Anza college, Silicon Valley
  på Foothill and De Anza college/ i Silicon Valley utanför San Francisco kan du läsa fristående kurser inom IT, naturvetenskap, foto och design, film och drama, musik, psykologi etc.
 • Berkeley College, New York
  Ett anrikt New York-college som helt specialiserat sig på olika businessutbildningar. Här väljer du valfria kurser inom business, management, marketing, fashion etc.

Australien, Nya Zeeland och Malaysia

 • Martin College i Sydney, Brisbane och Gold Coast

 • Korta KY-liknande utbildningar inom bl.a. business, turism och events. Här läser du diplomkurser på en till två terminer. Utbildningarna passar dig som kommer direkt från gymnasiet och vill upptäcka Australien.
 • University of the Sunshine Coast
  Njut av solen i Australien. på populära University of the Sunshine Coast kan du läsa Study Abroad kurser inom de tre fakulteterna Arts and Social Sciences, Business och Science, Health and Education.
 • Edith Cowan University, Perth
  Läs i den internationella studentstaden Perth i västra Australien och njut av ett härligt klimat. Populära ämnen är tex Communication, Media, Design, Business, Sport Management, Psychology och Marine Biology.
 • Monash University, Kuala Lumpur
  Läs fristående kurser på ett universitet i världsklass! Monash är en topprankad skola med ett väldigt stort kursutbud. Du kan läsa antingen i Australien eller Malaysia.
 • Swinburne University, Melbourne och Borneo
  Swinburne University är ett innovativt universitet med hög kvalitet på sina utbildningar. Läs en hel utbildning eller fristående kurser inom t.ex. design, japanska eller ledarskap.
 • Auckland University of Technology
  Studera i vackra Auckland på Nya Zeeland. Läs ämnen som Communications, Business, Arts, Health Science, Science and Engineering etc.
 • Nelson Marlborough Institute of Technology
  Läs äventyrsturism och andra spännande ämnen på NMIT. Här njuter du av Nya Zeelands bästa klimat och flest soltimmar per år.

Europa

Korta ämnesutbildningar - en till två terminer

Om du vet vad du vill läsa men änd?bara vill vara borta i max ett år så kan du hitta en del passande kurser bland våra yrkesutbildningar utomlands. Du kan t.ex. läsa ettåriga intensivkurser i design i Italien, film- och dramautbildningar på 4-47 veckor på New York Film Academy, musikutbildningar på 3-12 månader i London eller ettåriga diplomkurser i ämnen som business och turism på skolor som West London College.

Till sidans topp

Snabba fakta om att prova på college
 • Upplev livet på college i 1-2 terminer
 • Välj bland fritt bland hundratals kurser
 • Studiemedel från CSN
 • Blueberry hjälper dig oftast helt gratis!

Vera berättar om sina turismstudier i Australien
Mitt intresse för att studera utomlands hade byggts på under skoltiden och efter studenten var det inget som stoppade mig från att satsa på en utbildning utomlands. Jag hittade till Blueberrys hemsida och fastnade ganska snart för Martin College, och deras diplom i Turism. så d?blev det alltså Australien med start hösten 2008 och jag sökte till skolan i Gold Coast (Surfers Paradise).

Boendet hade jag bokat för de första 16 dagarna, för att under den tiden leta efter ett permanent boende. Måste erkänna att jag var lite nervös på flyget ner, men min oro visade sig vara obefogad. Redan efter någon vecka hade jag pratat ihop mig med en brasiliansk klasskamrat och vi letade efter ett gemensamt boende.

Skolan i Surfers Paradise är liten och mysig, med engagerade lärare, alla var väldigt hjälpsamma om man behövde lösa något problem, och väldigt måna om att man skulle lyckas.

på fritiden umgicks jag med vänner, både internationella och australiensare. Vi kunde vara på stranden och spela beachvolleyball, ta en biltur in i landet och vandra för att sedan ta ett dopp i en liten flod. Jag kunde inte ha valt en bättre destination eller skola för att studera just turism, här finns allt från backpackers till lyxhotell, och en sådan stor blandning av människor.

Utelivet och strandlivet är de två stora i Surfers, och vilket liv sen! Att vakna upp, äta frukost med utsikt över havet, promenera till skolan och ha lektioner för att sedan spendera eftermiddagen på den vackra milslånga stranden, och sedan bara gå hem och byta om för att sedan dansa hela natten lång...

/Vera Giertz Harris