Snabba fakta om arbete utomlands
 • En självförsörjande utlandsvistelse
 • Skaffa dig värdefull arbetslivserfarenhet
 • Vi hjälper dig att ordna det praktiska

Jobba utomlands

Är du trött på att plugga? Vill du komma ut och se världen trots att du kanske inte har så mycket pengar? D?är att jobba utomlands ett bra alternativ för dig. Du får en självförsörjande utlandsvistelse och en bra merit till ditt CV.

Mot en mindre startkostnad hjälper vi dig med:

 • Att hitta betalt arbete
 • Att boka ett första boende
 • Information om visum, arbetstillstånd och skatteregler
 • Support på plats
 • Och mycket annat. Exakt vad som ingår varierar från program till program.

Tanken är att dessa program ska kunna ge dig en mer eller mindre självförsörjande utlandsvistelse samtidigt som du får värdefull arbetslivserfarenhet. Man behöver dock ha en del pengar med sig för initiala utgifter innan man har fått sin första lön. Vissa program inleds med en förberedande språkkurs. Denna kan du d?finansiera med studiemedel från CSN. Goda språkkunskaper är en förutsättning för att få ett bra jobb.

Välj mellan följande program:

Work and Travel i Australien

Ta chansen att upptäcka Australien. Det finns inget bättre sätt att lära känna landet än att arbeta där. Du kommer att få en unik inblick i det australiensiska livet, stor erfarenhet samt pengar att leva och resa runt för. Vi hjälper dig att komma igång när du anländer. Våra kontor ordnar ditt första boende, hjälper dig att söka jobb och hjälper till med en hel del annat under hela din vistelse.

på Working Holiday programmet har du ett speciellt visum som gör att du kan arbeta högst ett år i Australien. Under året kan du ha många olika jobb, enda regeln är att du får jobba högst 6 månader hos samma arbetsgivare. Du kan t.ex. jobba med servering, barnpassning, fruktplockning, farmarbete, reklam, fabriksarbete eller i butik. Vi har ett program där du huvudsakligen jobbar i och kring städerna samt ett program där du jobbar med djur, lantbruksarbete etc i the Outback på den australiensiska landsbygden.

Läs mer om Work and Travel i Australien

Work and Travel i Nya Zeeland

Detta program är i mångt och mycket upplagt på samma vis som programmet i Australien. Du börjar ditt äventyr i Auckland men kan sedan röra dig fritt över hela landet. Vilka jobb du kan få varierar, men vanligtvis är det serviceyrken som till exempel i butik, på hotell, cafå restaurang eller i en bar.

på Working Holiday programmet har du ett speciellt visum som gör att du kan arbeta högst ett år men du kan inte stanna hos samma arbetsgivare i mer än 6 månader. Det är meningen att man ska resa runt i landet och se så mycket som möjligt medans man är borta.

Läs mer om Work and Travel i Nya Zeeland.

Jobba i Kanada

Bo och jobba i upp till ett år i Kanada. Detta program erbjuder säsongsjobb inom turismindutrin eller året-runt-jobb i städerna. De flesta jobben finns i och omkring Vancouver, bland annat i skidorter som Whistler och Banff.

Du kan välja om du vill att hjälper dig att hitta ett jobb redan innan du anländer i Kanada eller om du själv vill söka jobb på plats i landet. Du får d?tillgång till en stor databas med tillgängliga jobb och vår organisation på plats stöttar dig i ditt jobbsökande. En del jobb kräver att du har tidigare erfarenhet medan andra går att söka änd?

Läs mer om Blueberrys program jobba i Kanada

Undervisa i Vietnam

Upptäck vänliga och vackra Vietnam samtidigt som du undervisar lokalbefolkningen i engelska. I det här programmet får du först en månads utbildning till engelsklärare och sedan arbetar du i 3,5-4 månader som lärarpraktikant på en skola i Vietnam. Det ger dig en unik chans att lära känna Vietnam och dess invånare och kultur.

Under de första 4 veckorna går du en intensivkurs som avslutas med en TESOL-examen (Teaching of English to Speakers of Other Languages) och förbereder dig inför den tiden som du ska arbeta. Du kan själv välja vilken åldersgrupp du vill undervisa.

Läs mer om Blueberrys program undervisa i Vietnam.

Till sidans topp

Snabba fakta om arbete utomlands
 • En självförsörjande utlandsvistelse
 • Skaffa dig värdefull arbetslivserfarenhet
 • Vi hjälper dig att ordna det praktiska

Nicole berättar om sin resa till Australien
Sista året på gymnasiet funderade jag mycket på vad jag skulle göra när det tog slut och "verkligheten" började. Jag ville inte börja plugga direkt, inte heller hade jag pengarna till att fullfölja min dröm och resa jorden runt. Jag och min pojkvän diskuterade olika möjligheter när min pojkväns bror tipsade oss om Blueberry. Vi besökte hemsidan och fastnade genast för "Work and holiday i Australien". Jag hade tre år tidigare varit utbytesstudent i Australien och bott på västkusten i staden Perth. Vi såg att det precis hade öppnats ett nytt work and holiday kontor i Perth och bestämde oss för att starta vår resa där.

på introduktionsmötet hade vi fått veta att man kunde jobba på fruktgårdarna runt om i västra Australien och istället för lön fick man boende och mat. Vi pratade med min gamla värdfamilj om de visste något annat och det visade sig att de behövde en del hjälp på sin gård så de erbjöd oss gratis boende inklusive mat i utbyte mot ett par timmars jobb varje dag. på så sätt kunde vi även ha ett deltidsjobb vid sidan om och d?tjäna lite extra pengar.

Efter några månaders jobb på restaurangen och hotellet hade vi tjänat ihop lite pengar bestämde vi oss för att ta en biltur för att se mer av norra delen av västra Australien. Vi körde drygt 160 mil och stannade på fantastiska platser. på hemvägen kommer vi stanna i Phuket och vi planerar att även denna resa, i alla fall allt utom flyget, ska kunna betalas med de pengar vi tjänat ihop genom jobb på plats i Australien.

/Nicole Lindborg